Monday, July 28, 2008

Kerajaan UMNO dan PAS di Perak?


Dato’ Seri Tajol Rosli Ghazali (Bekas MB Perak) menyatakan secara terbuka dalam Buletin Utama TV3 pada 28 Julai 2008 tentang kesediaannya untuk menubuhkan kerajaan campuran BN dan PAS di Perak. Tajol Rosli bersedia mengekalkan Nizar selaku MB Perak. Semuanya demi kepentingan bersama orang Melayu di Perak. ''Dia (Tajol Rosli) boleh sudi macam-macam tetapi kita tidak setuju dan sama sekali tidak akan menjalinkan kerjasama dengan UMNO.” Kata Nizar bila diminta mengulas tentang pelawaan Tajol Rosli. Mengapa Nizar tolak sedangkan Tajol sanggup bertolak ansur tentang jawatan dan pangkat? Adakah Nizar masih lagi terikat dengan Perjanjian Pangkor 2?Pada 28 Julai 2008, Datuk Seri Azizan Abdul Razak (MB Kedah) telah memberi amaran kepada DAP agar jangan mencampuri urusan PAS untuk berbincang dan bermuzakarah dengan UMNO. “Malaysia adalah negara bebas dan mengapa kita mesti mengikut telunjuk orang,” katanya ketika mengulas kenyataan, Karpal Singh (Pengerusi DAP) pada 27 Julai yang mahu Pakatan Rakyat mengkaji semula keanggotaan PAS, berikutan tindakan PAS mengadakan rundingan dengan UMNO demi perpaduan Melayu.
(Gambar: Apakah yang membuatkan Nizar menolak pelawaan Tajol Rosli? Adakah Karpal masih lagi pengaruhi Nizar? Jika Nizar enggan bersatu, Karpal akan terus mentertawakan Nizar dan PAS di Perak). Ada penganalisis politik menyatakan bahawa ikatan PAS, PKR dan DAP dalam Pakatan Rakyat hanyalah seperti menyewa rumah. Tiada perjanjian dan persefahaman yang kukuh. Bila PAS mahu keluar dari rumah sewa untuk bersama UMNO, ianya ditentang keras oleh DAP dan PKR. Mengapa DAP dan PKR begitu mengharapkan PAS dalam Pakatan Rakyat? Tidak lain dan tidak bukan kerana sokongan orang Melayu dalam Pakatan Rakyat hanyalah bergantung kepada PAS semata-mata. Namun bila PKR dan DAP menang di Penang, Perak dan Selangor mereka lupakan PAS, pinggirkan PAS dan hanya mempergunakan PAS sahaja untuk mencapai sesuatu matlamat.“Masalah politik ini adalah masalah biasa, dalam UMNO pun ada masalah politik, dalam pakatan pembangkang pun ada perbezaan pendapat tetapi akhirnya tujuan mereka jalankan usaha politik ialah untuk kebajikan rakyat. Kalau tidak, buat apa mereka masuk politik,” kata Khalid Ibrahim (MB Selangor). Apakah kebajikan orang orang PAS dijaga dengan baik oleh Khalid di Selangor? Bila salah dan program cacat cela kerana aksi “P” oleh Carburetor Dung, jentera PAS yang dipersalahkan bukannya urusetia PKR.
(Gambar: Jika Nik Aziz setuju bergabung dengan UMNO, apakah Nizar akan mengingkari Tok Guru?). PAS pernah berganding bahu bersama UMNO dalam BN pada 1970 hingga 1978, 8 tahun lamanya PAS dan UMNO bersama. Setelah hampir 30 tahun bercerai, kini PAS akan bersatu kembali dengan UMNO. PAS nampaknya sudah tidak bersikap keras hati lagi seperti hati Revolusi Iran 1979.Ini kerana, jika lambat bersatu, orang lain akan bertepuk tangan gembira PAS dan UMNO tidak bersatu. Mereka yang berkenaan akan lebih besar kepala di atas Tanah Melayu ini, jika muzakarah ini tidak berjaya. UMNO dan PAS akan ke Jakarta pada November ini dalam satu persidangan khas kesepakatan penduduk di Nusantara. Sebelum pergi ke Jakarta, elok rasanya masalah kesepakatan Melayu di Tanah Melayu diselesaikan terlebih dahulu, sebelum November lagi.AZRINIZAM IBRAHIMPresiden Gabungan Pemimpin Mahasiswa Malaysia (GPMM)

No comments: