Friday, October 9, 2009

PKR+DAP+PAS =PAKATAN RAKYAT?????

Adakah akan menjadi realiti melihat parti PKR,DAP dan PAS melalui penggabungan mereka yang dipanggil Pakatan Rakyat terlihat melalui ura-ura yang ketiga-tiga pemimpin parti berkenaan akan membuat pendaftaran dengan pendaftar pertubuhan (ROS). Kita tertunggu-tunggu untuk melihat bolehkah ketiga-tiga parti ini bergabung dan bekerjasama dalam apa jua bentuk bagi merealisasikan impian politik masing-masing. Umumnya tahu parti PKR.DAP dan PAS sering bekerjasama dalam pilihanraya bagi melawan parti Barisan Nasional (BN). Mereka boleh berkongsi pentas ceramah bagi menghentam kerajaan BN dalam ceramah-ceramah mereka. Dibeberapa buah negeri yang sudah mereka kuasai seperti Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan, mereka masih giat menunjukkan kepada rakyat bahawa kerjasama parti mereka masih utuh dengan cara berkongsi pentas ceramah dan menghentam BN walaupun hakikatnya mereka telah menjadi kerajaan dan BN hanyalah parti pembangkang.

Kita sudah sedia maklum sejarah penubuhan dan perjuangan ketiga-tiga parti ini adalah berbeza. PAS dengan perjuangan negara Islam, PKR dengan tema keadilannya dan DAP dengan konsep Malaysian Malaysia. Persoalannya adakah dengan perjuangan dan matlamat yang berbeza ini boleh mereka boleh bekerjasama dalam satu parti yang mereka gelarkan Pakatan Rakyat?..Hari ini pihak ROS telah menyatakan bahawa Pakatan Rakyat boleh didaftarkan secara rasmi mengikut undang-undang jika ketiga-tiga parti tersebut menghantar permohonan kepada ROS. Mereka hanya perlu membuat permohonan dan perlembagaan parti seperti pendaftaran BN. Alasan yang dikemukan oleh PAS bahawa Pakatan Rakyat tidak boleh didaftarkan kerana tidak cukup tujuh parti untuk didaftarkan seperti mana yang diminta oleh pihak ROS adalah tidak munasabah. Soalnya mereka masih belum menghantar sebarang permohonan untuk mendaftarkan Pakatan Rakyat. Adakah menjadi masalah kepada mereka untuk mendaftar dengan hanya menyediakan perlembagaan parti.

Ini menjadi persoalan?..Kita cabar kepimpinan PAS,PKR & DAP untuk mendaftarkan Pakatan Rakyat menjadi sebuah parti gabungan sepertimana BN jika benar mereka ingin berjuang demi kepentingan rakyat. Buktikanlah kepada rakyat yang mereka benar-benar boleh bekerjasama sepertimana parti-parti komponen BN atau mereka hanya boleh bekerjasama di atas pentas-pentas ceramah untuk menghentam kerajaan?....

No comments: